Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Εσύ τι διατροφή ακολουθείς???

Γεια σας κοριτσάκια μου. Σήμερα θα μιλήσουμε για την διατροφή που ακολουθεί η κάθε μια από εμάς. Εγώ ακολουθώ την μεσογειακή διατροφή αλλά με μειωμένες θερμίδες γιατί θέλω να μάθω να τρέφομαι σωστά μελλοντικά αλλά και να χάσω κάποιο βάρος.Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά του οργανισμού μας από πολλές ασθένειες. Ποια είναι όμως τα συνολικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής? Και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτήν?


Ποια είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής?
Οι άνθρωποι που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και αυτό είναι αποτέλεσμα των ευεργετικών συστατικών του ελαιόλαδου που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και των πλούσιων φυτικών ινών στα φρούτα και τα λαχανικά. Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει  από την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από την εμφάνιση του. Επίσης η διατροφή αυτή έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους περισσότερο απ' ότι αν κάνετε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό όχι μόνο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.
Όπως βλέπετε και στην μεσογειακή πυραμίδα διατροφής τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε είναι :

       -Τρώμε 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την εβδομάδα
-Καταναλώνουμε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά 
-Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί για τις γυναίκες ή μέχρι 2 ποτηράκια για τους άνδρες προφυλάσσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
-Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά)
-Τρώμε πολλά λαχανικά, όχι πολυβρασμένα, και φρούτα
-Επιλέγουμε ολικής αλέσεως προϊόντα, όπως ψωμί και ζυμαρικά.
-Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα, όπως το κοτόπουλο, και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε.
-Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική.
-Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.
-Καταναλώνουμε  μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος (π.χ. μία φορά τη βδομάδα).

Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής

Πρωινό
Γάλα 1,5% και φρυγανιές ή ψωμί ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης
Δεκατιανό
Φρούτο ή γιαούρτι 2%
Μεσημεριανό
• Ψάρι ψητό/κοτόπουλο βραστό ή ψητό (χωρίς πέτσα) ή
• Μπιφτέκια σχάρας (στεγνά) με πατάτες φούρνου ή ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ρύζι καστανό, σαλάτα ανάμεικτη εποχής με ελαιόλαδο και ψωμί σικάλεως ή
• Λαδερό φαγητό (φασολάκια, μπάμιες, αγκινάρες, μπριάμ) ή όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) με τυρί χαμηλών λιπαρών και ψωμί σικάλεως
Απογευματινό
Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι 2% ή 1 φρούτο
Βραδινό
Σαλάτα ντάκο με τομάτα, ανθότυρο, κριθαρένιο παξιμάδι.

Αυτά από εμένα ελπίζω να το βρήκατε χρήσιμο και ενδιαφέρον αυτό το post και να ακολουθήσετε και εσείς την μεσογειακή διατροφή και να την κάνετε τρόπο ζωής και εσείς αλλά και η οικογένεια σας. Περιμένω τα σχόλια σας με τις απορίες σας για ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών αλλά και για να μου πείτε αν κάνετε κάποια διατροφή αυτό το καιρό και ποια είναι αυτή???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου